Close

Inloggen


*Verplichte velden

verstuur of Wachtwoord vergeten

Ontspannen zwanger door Mindfulness training

Zwangerschap, een periode vol veranderingen
In een zwangerschap gebeurt er van alles. Het lichaam verandert door de groei van de ongeboren vrucht: de baarmoeder en de buik zetten (fors) uit. Vrouwelijke hormonen (oestrogeen) spelen hierbij een belangrijke rol. Deze veranderingen gaan niet altijd onopgemerkt voorbij. De ochtendmisselijkheid is iedereen bekend, maar ook rugklachten, hoofdpijn, duizeligheid, extreme vermoeidheid of een druk gevoel op de blaas zijn veel voorkomende verschijnselen. Typisch voor een zwangerschap: het hoort erbij en verdwijnt meestal vanzelf na de bevalling. Voor vrouwen die de eerste keer zwanger zijn zullen deze veranderingen vaak aanleiding geven tot vragen: ‘’is dit normaal? Ik wist niet dat het erbij hoorde, komt dit nog wel goed na mijn zwangerschap?’’ Of: ‘’het kan toch geen kwaad voor mijn baby?’’ Maar ook op het mentale vlak zijn er veel veranderingen die vaak gekscherend als ‘’zwangerschapsdementie’’ worden bestempeld: concentratiestoornissen, vergeetachtigheid, maar ook stemmingswisselingen. Ook zwangere vrouwen, die al eerder een kind hebben gehad, komen soms nog voor verassingen te staan: niet elke zwangerschap is immers hetzelfde.

Leren omgaan met (nieuwe) prikkels: het principe van mindfulness
Een vrouw in de zwangerschap krijgt dus met allerlei nieuwe ‘’prikkels’’ te maken. Letterlijk: vanuit je lichaam, je stemming, je gevoel en daar komen dan rond de 20 weken de bewegingen van de baby nog bij. Hoe ga je daar allemaal mee om op een manier dat je er zo min mogelijk last van hebt en het gezond voor jou en je kindje is. Ik laat me er niet door uit mijn evenwicht brengen, laat staan dat ik erover begin te ‘’stressen’’. Dit laatste raakt precies de kern van ‘’mindfulness ’’. Mindful in het leven staan betekent eigenlijk dat je allerlei prikkels die op je af komen – op lichamelijk of mentaal vlak – onbevangen tegemoet treedt. Deze onbevangenheid is gezond en kan geleerd worden middels eenvoudige oefeningen.

Mindfulness training via internet
De mindfulness cursus voor zwangeren via internet is specifiek ontwikkeld om in de zwangerschap te leren omgaan met allerlei nieuwe prikkels die op je af komen. In 8 wekelijks lessen van 1 uur via je smartphone, je tablet of gewoon thuis achter de computer, krijg je opdrachten en oefeningen die je leren om onaangename lichamelijke sensaties of gedachten geen vat op je te laten krijgen. Je krijgt huiswerk en er is een ‘’coach’’ die – ook via internet – op afstand met je meekijkt en waarop je een beroep kunt doen als het nodig is.

Het belang van ontspannen zwanger zijn
Ontspannen zwanger zijn is erg belangrijk. Niet alleen voor de zwangere en haar directe omgeving (partner of andere kinderen). Ook je kindje heeft er belang bij dat je zo min mogelijk ‘’gestressed’’ in de zwangerschap staat. En we weten dat een evenwichtige zwangerschap vaak een goede basis is voor een goed herstel na een bevalling en de (grote) veranderingen die de geboorte van een kind met zich mee brengt. Voor jezelf, je gezin, je familie en vrienden, of je werk. Mindfulness training via internet kan hier aan bijdragen.

Voor wie is deze training geschikt?
In principe kunnen alle zwangeren aan deze training meedoen: er is nog nooit een nadelig effect van mindfulness training beschreven. Maar je kunt ook geheel kosteloos via deze site een test uitvoeren die een indruk geeft of deze cursus iets voor jou is. Door een simpele vragenlijst in minder dan 2 minuten in te vullen – een soort ‘’stress test’’ - krijg je per omgaande een uitslag waarin een advies staat over wel / geen deelname. Het invullen van deze test verplicht uiteraard tot niets. Ook zullen wij je in de toekomst niet lastig vallen met allerlei mails als je de test invult en toch besluit om niet aan de cursus mee te doen.

Hoe kan ik meedoen aan de cursus?
Als uit de testuitslag blijkt dat de cursus mogelijk waardevol voor je kan zijn, kun je tegen betaling van 25 euro een internet toegang krijgen. Je krijgt een account die tot 6 weken na de uitrekendatum van de bevalling onbeperkt toegang geeft. In principe duurt de cursus 8 weken maar het staat iedere deelnemer volledig vrij om de cursus (of delen daarvan) meerdere malen te volgen.

Doe de test!